Variant 5

VARIANT 5 Orienteering
13May/190

Variant 5 is on top in sprint relay again

През изминалия уикенд край градовете Пещера и Брацигово се проведоха три старта от Държавното първенство - смесена спринтова щафета, средна дистанция и спринт за младежи, девойки, мъже и жени. Организатор на състезанията бяха Българска федерация ориентиране, спортен клуб по ориентиране „Вариант 5“ Търговище, със съдействието на Община Пещера и Община Брацигово.

Вариант 5 е победител в смесената спринт щафета за 6-та поредна година в елитната група

В петък, 10 май, в центъра на град Пещера СКО „Вариант 5“ се окичи с медали от смесената спринтова щафета и в двете възрастови групи! В елитната категория Цвета Илиева, Кирил Николов, Иван Сираков и Мария Дерменджиева спечелиха победата в много оспорвана битка със сребърните медалисти от Компас крос Русе и бронзовите - Младост Благоевград. С тази 6-та поредна победа „Вариант 5“ продължава да е единственият победител в елитната група в тази дистанция от възникването на дисциплината у нас. Вторият ни отбор също се представи изключително добре и се пребори за 4-то място в крайното класиране. В него участие взеха Яна Илиева, Димитър Желязков, Атанас Вълев и Бетина Бонева.

Бронзови медали за СКО "Вариант 5" при 20-годишните

Младежите ни в състав  Емили Александрова, Здравко Овчаров, Калоян Петров и Ренета Ненкова се справиха много добре и спечелиха бронзовите медали. Победители в тази група станаха отбора на Истрос Русе, следвани от Валди София.

В събота, 11 май, в местност Китна Родопа се проведе държавното първенство средна дистанция. Тежък и труден за ориентиране район с много камъни и разнообразна растителност направиха състезанието доста предизвикателно. Иван Сираков и Димитър Желязков от Вариант 5 останаха съответно на 4-то и 6-то място при Мъже елит, където победител стана Ивайло Каменаров от Компас Крос Русе. Яна Илиева се справи много добре с маршрута и зае 4-то място при девойките до 20 години. Кака и – Цвета Илиева, както и Здравко Овчаров заеха 8-мите места съответно при Жени елит и младежите до 20 години.

Иван Сираков с победа в Държавното първенство Спринтова дистанция

В последният ден от програмата на състезанията, неделя, 12 май, в центъра на град Брацигово се проведе и спринтовата дистанция от държавното първенство. Бързи маршрути с някои вариантни отсечки определиха най-добрите състезатели на страната в тази дисциплина. Убедителна титла в мъжкия елит взе Иван Сираков от Вариант 5, второ и трето място останаха за Ивайло Каменаров от Компас Крос Русе и Апостол Атанасов от Трапезица 1954 В.Търново. Димитър Желязков остана на 7-мо място. Цвета Илиева зае престижното 6-то място в женската елитна група. Една от младите надежди на „Вариант 5“ – Емили Александрова се справи отлично по кривите и на места стръмни улици на гр. Брацигово и остана само на секунда от бронзовия медал при 20 годишните девойки, въпреки, че все още е на 14 години.

Рая Дианова победи и в двата старта - купа "Пещера" и купа "Брацигово"

В съпътстващите състезания за купа „Пещера“ и купа „Брацигово“ Рая Дианова беше безапелационна при 12-годишните момичета, а Юлия Георгиева победи при 16-годишните в спринтовата дистанция за купа „Брацигово“.

Юлия Георгиева беше над всички при 16-годишните в спринтовата дистанция за купа "Брацигово"
1Mar/190

Variant 5 wins 8 medals at Ski O

Отборът на Вариант 5 Търговище се завърна с 4 златни, 3 сребърни и 1 бронзов медали от Държавното първенство по ски ориентиране, което се проведе през изминалия уикенд в района на Юндола-Куртово над Велинград.

Антония Григорова и Кирил Николов спечелиха смесената щафета, с която стартира програмата на държавното първенство. След като по време на състезанието имаше обрати, в крайна сметка Дизела успя да спечели зрелищен финален спринт и да изпревари Николай Димитров от СК „Браун тим“, който заедно със Стефания Беломъжева-Димитрова спечелиха сребърните медали. Третото място също беше решено с финален спринт измежду двете щафети на НСА – Сивен – бронзът взеха Ивета Зашева и Борис Йосифов.

Антония Григорова беше безапелационна във всички индивидуални дисциплини и въпреки различните изисквания във всяка една от тях, тя се справи блестящо и спечели три златни медала.

Кирил Николов спечели бронзов медал в дългата дистанция, след като изостана само от Световният шампион Станимир Беломъжев и Николай Димитров. Кирил остана на крачка от медалите в спринтовата и средната дистанции.

Калоян Петров се окичи с три сребърни медала при 16 годишните в индивидуалните дисциплини след като беше изключително стабилен и се справи добре с предизвикателствата на маршрутите.

Пълни резултати може да видите на сайта на Българска федерация ориентиране: www.orienteering.bg

27Sep/180

16 medals at BG Champs Youth & Masters

През изминалия уикенд се проведе Държавното първенство за юноши и девойки 12-18 години в района на гр. Велико Търново. Програмата включваше спринтова дистанция в гр. Лясковец и дълга дистанция и щафети край хижа Буковец, на билото на Стара планина. Състезанията бяха организирани от СК „Браун тим“ В.Търново.

СКО „Вариант 5“ взе участие с голяма група деца, част от които бягаха отлично и спечелиха цели 8 медала в трите дистанции. „Вариант 5“ спечели и призът от клуба домакин за отбор с най-добро представяне и най-много деца.

В спринтовата дистанция, която се проведе на нов район в гр. Лясковец участниците бяха изправени пред разнообразни предизвикателства по маршрута, които техническият ръководител, също член на СКО „Вариант 5“, Иван Сираков беше предложил. Мария Дерменджиева, Джан Ахмедов и Калоян Петров се представиха отлично и спечелиха съответно сребърен медал при жени 18 год и бронзови – при мъже 12 и 16 годишни.

Дългата дистанция се проведе на билото на Стара планина, в близост до хижа Буковец. Технически ръководител беше председателят на СК „Браун тим“ Николай Димитров, който предложи стръмни и тежки маршрути за всички участници. Мария Дерменджиева успя да надделее над всички и спечели златния медал при 18 годишните. Юлия Георгиева и Рая Дианова бягаха отлично и се наредиха втора и трета при 12 годишните момичета.

В щафетното бягане, което също се проведе в района на хижа Буковец, техническият ръководител Калин Пенчев беше построил по-къси, технични и тежки маршрути, на които да се определят най-добрите отбори във всяка възрастова група. Момичетата на СКО „Вариант 5“ се представиха отлично и спечелиха златни медали при 14 и 18 годишните. При по-младите, щафетата ни беше в състав Ренета Ненкова, Емили Александрова и Яна Илиева, а при каките – Пламена Христова, Бетина Бонева и Мария Дерменджиева.

Паралелно с Държавното първенство за 12-18 годишни се проведе и това за Ветерани. СКО „Вариант 5“ беше доста успешен и в това състезание като завоюва още 8 медала. Радмила Сапунджиева спечели два златни и един сребърен медала при 40 годишните жени съответно в спринта, средната и дългата. Валентина Георгиева пък също се окичи с три медала при 35 годишните, но с един златен и два сребърни съответно в спринта и средна и дълга. Петър Тодоров спечели два медала при 45 годишните мъже – златен в дългата и бронзов в средната.

В календара на Българска федерация по ориентиране остават два старта от Държавните първенства – по нощно ориентиране и маратон, които ще се проведат на 12 и 14 октомври в гр. Троян.