Variant 5

VARIANT 5 Orienteering
15May/170

Extreme performances for Variant5

През изминалия уикенд се проведоха първите стартове от Държавното първенство 2017 за младежи, девойки, мъже и жени. Край гр. Стрелча, организаторите от СКО „Бегун” бяха изработили три нови карти за ориентиране и се бяха постарали да предложат интересни и предизвикателни маршрути. В програмата на състезанията бяха включени три дистанции – Спринт, Средна дистанция и Смесена спринтова щафета.

СКО „Вариант 5” Търговище отново беше в обичайния си стил и спечели половината от медалите в индивидуалните стартове в елитните групи, а също така и победата в смесената щафета.

В спринтовата дистанция маршрутите в гр. Стрелча бяха доста разнообразни и интересни – първата част преминаваше през парк, след това по улиците на града и в края през заградени пространства и стълби, за да финишират в центъра. Победител в мъжката елитна група стана Иван Сираков от „Вариант 5” Търговище, следван от съотборника си Кирил Николов, третото място остана за Иво Каменаров от „Компас-крос” Русе. В женската елитна група победител стана Кристина Иванова от „Младост” Благоевград, а Антония Григорова (Вариант 5) сподели второто място с Антоанета Дяксова („Карлък” Смолян).

В средната дистанция, която се проведе в местност Киселица, северно от гр. Стрелча, районът беше изненада за почти всички състезатели. Много участници имаха трудности в намирането на 1-ва контролна точка, защото не бяха подготвени за това, което ги очакваше. Районът беше изключително богат на големи и малки камъни, скали и всякакви каменни формации. Победители в елитните групи отново бяха Иван Сираков от „Вариант 5” Търговище и Кристина Иванова „Младост” Благоевград. Младият и много амбициозен състезател на Вариант 5 – Димитър Желязков направи блестящо бягане и спечели бронзовия медал, среброто остана за Иво Каменаров от „Компас-крос” Русе. Антония Григорова (Вариант 5) също заслужи бронзов медал и остана на няколко секунди след сребърната медалистка от „Узана” Габрово – Елеонора Николова.

В последния ден от надпреварата се проведе и Смесената спринтова щафета, в централната част на град Панагюрище. Много динамична и интересна надпревара, с много напрежение до самия финал. В изключително оспорвана битка във всичките четири поста, „Вариант 5” Търговище успя да защити титлите си в дисциплината от последните години, изпреварвайки силната щафета на „Младост” Благоевград. На първи пост за победителите от Вариант 5 стартира младата Цвета Илиева, която се справи отлично със задачата си. На мъжките, втори и трети, постове Димитър Желязков и Иван Сираков направиха отлични бягания и в последния пост Антония Григорова стартира с комфортна преднина от 53 секунди. След като направи много стабилно бягане, тя успя да задържи първото място и да финишира с 37 секунди преднина, след над 71минути общо време за цялата щафета. Третото място заслужи щафетата на „Бачо Киро” Дряново, в състав Моника Ламбева, Стефан Михайлов, Живко Чипев и Елена Димитрова.

Може да видите карти от състезанията с варианта на Иван Сираков на: www.ivansirakov.com/maps 

18Apr/170

Velikden Cup 2017 Overview

За поредна година купа „Великден” във и край град Търговище се превърна в един четиридневен празник на ориентирането. По време на този светъл празник над 600 участници от 10 страни взеха участие в надпреварата.

В програмата бяха включени четири дистанции – на 14-ти април организаторите от СКО „Вариант 5” предложиха нов формат за участниците – масов старт средна дистанция, през уикенда следваха Спринт и Средна, носещи точки за Световната ранглиста и на 17-ти състезанията завършиха с Дълга дистанция.

Масовият старт средна дистанция се проведе край село Козица. Общото мнение от участниците беше, че нововъведеният формат е много интересен и динамичен и определено по-подходящ от One-man-relay предните години. Това определено беше добър знак за организаторите. Доста от медалите се разпределиха с финален спринт, което допълнително повиши атмосферата на просторната и добре построена арена.

Победители в елитните групи станаха Илияна Илиева от „Узана” Габрово, следвана от Ясна Петрова, „Истрос” Русе и Антония Григорова „Вариант 5” Търговище при жените и Кирил Николов от „Вариант 5” Търговище, следван от Рома Чобану и Александър Блеждеа от „Университате” Крайова, Румъния при мъжете.

Във втория състезателен ден организаторите бяха построили интересни и бързи маршрути в кв. Варош и централната част на града за Спринтовата дистанция, която носеше точки за Световната ранглиста. Времето отново беше много приятно, а финалната арена в центъра на града – много атрактивна. В елитните групи състезателите бягаха изключително бързо и впечатлиха дори техническите ръководители. Победител в жени-елит стана Лилиана Гоцева, „Младост” Благоевград, следвана от съотборничката си Кристина Иванова и Антония Григорова от „Вариант 5” Търговище. При мъже-елит победител стана Иван Сираков, „Вариант 5” Търговище, следван също от съотборника си Кирил Николов, а третото място остана за Ивайло Каменаров от „Компас-крос” Русе.

В третия състезателен ден, арена на надпреварата беше гората около село Момино – Бункера. Средната дистанция отново носеше точки за Световната ранглиста, както и сериозни парични премии в елитните групи. Състезателите трябваше да се справят с технични и тежки маршрути в гора покрита изцяло с левурда. В доста оспорвана битка в елитните групи, победители станаха Андра Анхел от „Университате” Крайова и Иван Сираков „Вариант 5” Търговище. Техни подгласници бяха Илияна Илиева „Узана” Габрово и Антония Григорова „Вариант 5” Търговище и Ивайло Каменаров „Компас-крос” Русе и Кирил Николов „Вариант 5” Търговище.

В последния ден, отново в района на село Момино, но този път към Ловния дом, състезателите трябваше да бягат тежка дълга дистанция и то в дъжд и не много високи температури. Въпреки това, надпреварата протече гладко и без проблеми. Победителка при жени-елит отново стана Андра Анхел от „Университате” Крайона, следвана от Лилиана Гоцева „Младост” Благоевград и талантливата 14-годишна Ясна Петрова от „Истрос” Русе. При мъже-елит за трети пореден ден Иван Сираков „Вариант 5” Търговище беше над всички и спечели, втори и трети останаха Тамаш Богия „Униреа Алба Юлия” Румъния и Теодор Йорданов „Компас-крос” Русе.

Състезанията за купа „Великден” и Трофей „Търговище” нямаше да бъдат възможни без огромната подкрепа на Община Търговище, Lions Club Баден-Хайтерсберг Швейцария, Förderverein “Variant5” Швейцария, Ховаг България (Търговище), Кристиан Фиехтер, Агрико България ООД и други. Разбира се, всички съдии и доброволци бяха също толкова важни за провеждането на международните състезанията на такова високо ниво.

И не забравяйте, догодина „Вариант 5” организира „Вариант 5 дена” – 5-дневни състезания в района на Пампорово от 31.07 до 04.08. 2018г. Петдневката ще бъде предшествана и от 7-постовата ни щафета „Ултра 7” в района на Рожен.

Разбира се, няма да пропуснем да организираме и купа „Великден” 2018 – така че Ви очакваме отново от 5 до 8 април 2018 край Търговище!

Повече информация на www.cup.variant5.org & www.variant5.org както и във фейсбук страниците ни.

Снимки от купа „Великден” 2017 на следните линкове:

2017-04-14 Масов старт Средна дистанция, с. Козица

2017-04-15 Спринт, World Ranking Event, Търговище

2017-04-17 Дълга дистанция, с. Момино

31Dec/160

Happy New Year 2017!

Честита Нова 2017!
С пожелания за много здраве и безброй положителни емоции в гората с карта в ръка!

През 2017 година СКО „Вариант 5” отново ще вложи усилията си в три основни направления – организацията на най-голямото клубно състезание – международната купа „Великден”, обучаването и подготовката на млади надежди от град Търговище и подпомагане и реализиране на елитните състезатели на клуба.

Искаме да Ви поканим на един истински празник на любимия ни спорт – ориентирането, в град Търговище по време на Великденските празници. Тазгодишната програма включва масов старт средна дистанция, спринт и средна дистанции, носещи точки за Световната ранглиста и дълга дистанция. Заповядайте от 14 до 17 април! Повече информация ще намерите на www.cup.variant5.org и фейсбук страницата.

Dimitar Zhelyazkov

Dimitar Zhelyazkov

През 2017 година клубът ни привлече интереса на още един от обещаващите състезатели по ориентиране на България. Шестият от Европейското юношеско първенство през 2014 година в спринтовата дистанция, шампион на Югоизточна Европа и България Димитър Желязков се присъединява към безапелационно най-силната елитна група в България.

Ето какво сподели и Митко Желязков: „С тази стъпка искам да подобря условията си за подготовка, да се възползвам от силната клубна конкуренция във „Вариант 5” и по този начин да направя по-бързо скока, който ми предстои от младежи към мъже. Искам да се развивам и имам високи цели за следващите години!”

Димитър Желязков започва своята ориентировъчна кариера през 2005 година в Ямболския клуб „Диана”, а през 2016 година представя клуба на Национална спортна академия, където е студент в специалност „Туризъм - ориентиране”.

Успешна 2017 година на всички!