Силно представяне в последния старт от Държавните първенства през 2020 за “Вариант 5”! Състезанията (дълга дистанция и щафети) се проведоха в района на вилна зона “Ярема”, близо до с. Железница. Районът беше тежък и труден технически, но нашите състезатели успяха да завършат сезона с успех!

🥇🏆Победа в мъжката елитна група за клуба донесоха Владимир Колев, Димитър Желязков и Иван Сираков. След оспорвана надпревара през цялото време, нашите мъже се окичиха със златните медали и “прибраха” уникалния плакет за победителя, който организаторите бяха подготвили, в Търговище.

🥈🥈Щафетите ни при младежите и девойките също се представиха отлично и заеха 2-рите места! При девойките съставът беше Емили Александрова, Ренета Ненкова и Яна Илиева. При младежите със сребърните медали се окичиха Тервел Драгоев, Божидар Куртев и Ивайло Драгоев.

🥇В последния индивидуален старт от държавните първенства – дългата дистанция, която се проведе предния ден, “Вариант 5” спечели един златен медал в лицето на Иван Сираков. Той се справи с конкуренцията в тежкия масов старт и финишира с време 1:58:44 пред Ивайло Каменаров (Компас-крос) и Валентин Шишков (Трапезица 1954).

➡️Карти от състезанията може да видите в архива на Иван Сираков: www.ivansirakov.com/maps

Снимки: Десислава Димова

🤩 Магнетичният град Пловдив беше домакин на предпоследното Държавно първенство по ориентиране за възрастови групи Мъже и Жени 20-21 годишни.

Два индивидуални старта – спринт и средна и една смесена спринт щафета. Това бяха дисциплините, в които трябваше да се излъчат новите шампиони за тази година.

Отборът на Вариант 5 Търговище беше представен от 26 състезатели, които участваха в стартовете от Държавния календар и съпътстващата купа “Пловдив”.

🥇🥈🏃 В петък се проведе най-динамичната и интересна дисциплина – спринтова щафета. След 5-годишно безапелационно триумфиране, щафетата ни в Елитната категория не остана подмината от проклятието “covid-19” и се задоволи само с 5-то място. Следвани от примера на по-големите “батковци” и “какички”, щафетата при 20-годишните също се класира на 5-то място. Определено това не беше желания старт на първенството за състезателите от Вариант 5!

➡️ Събота програмата продължаваше със средна дистнация. Домакините от Пловдив ни предложиха нов район, гора с отлична проходимост и бегаемост, съчетана с каменни пасажи. Дори и най-малката грешка се оказваше фатална за крайното красиране. Грешка във финалната част от маршрута попречи на Иван Сираков да спечели златния медал за деня🥈. Юношите се представиха повече от достойно. Калоян Петров спечели 🥉 медал в Мъже 20, а съотборникът му – Тервел Драгоев остана на 6-та позиция. В 10-ката попадна и Божидар Куртев, класирайки се на 8-мо място. При девойкте, Яна Илива се класира на 7-мо място. В съпътстващия старт за купа “Пловдив”, Джан Ахмедов отново беше титуляр в групата си и безпроблемно спечели 🥇 медал в по-горната група – Мъже 16.

➡️ Неделният ден беше отреден за спринтова дистанция. Районът на състезанието беше стария град на Плодив, кв. Капана и централната част на града. Маршрути, съчетани с интересни отсечки и мнооого изкачване. Определено печелившите варианти днес бяха от значение.🥇Иван Сираков отново показа характер в любимата си дисциплина и спечели с огромна преднина пред останалите. Малшанс за другия ни елитен състезател – Димитър Желязков, който остана едва на 11 секунди от 2-рото място и се класира 5-ти. На 6-7 място се класираха юношите ни Божидар Куртев и Калоян Петров при Мъже 20. 🥇Отново победа за Джан Ахмедов в съпътстващия старт за купа “Пловдив”.

На 3-4 октомври предстоят последните стартове от Държавните първенства за 2020 г. Вилното селище Ярема ще бъде арена за определяне на призьорите в дългата дистанция и щафетите.

Маршрутите за купа “Великден” са готови! Можете да видите техническите данни в таблицата по-долу (за по-голям размер кликнете върху снимката).

Технически данни за маршрутите на купа “Великден” 2020

Подготвяйте се, състезанията наближават! И не забравяйте да направите своята заявка на www.bgof.org или през сайта на състезанието за чуждестранни участници на: www.cup.variant5.org/entry .

Успешна подготовка и до скоро!