Variant 5

VARIANT 5 Orienteering
27Apr/110

Velikden Cup 2011 finished successfully.

Завършиха международните 4-дневни състезания за купа “Великден” 2011, които се проведоха около град Търговище. Организаторите от местния клуб Вариант 5 направиха един невероятен празник на ориентирането паралелно с най-големия Християнски такъв – Великден. Много добре организирани финални арени – като се започне от добре подредения паркинг и се премине през коментатора, музиката, атмосферата, рекламните пана, своевременното представяне на информация, професионалното “капанче” за хапване и пийване, културната програма и се завърши до самите карти, маршрути и разбира се награди, за които определено си струваше всяка капка пот. За капак на всичко положително, времето също беше прекрасно и много от състезателите се върнаха с хубав (или леко болезнен) тен по домовете си.

Първият състезателен ден от надпреварата беше нововъведената дистанция – One Man Relay, в която участниците стартират масов старт и състезанието е много динамично. Районът, който организаторите използваха за този старт беше точно до село Баячево. В доста от възрастовите групи местата на подиума се разпределиха в последните няколко стотин метра, което допълнително увеличи зрелището на финалната арена. Победители в елитните групи станаха Кирил Николов (Бегун) и Вероника Миною (Румъния), следвани съответно от Иван Сираков (Вариант 5) – Николай Димитров (Браун тим) и Антония Григорова-Бургова (Ал. Логистикс) – Златимира Жечева (Академик).
Резултати One Man Relay

Вторият ден от купа “Великден” се проведе отново на район до село Баячево, но този път от другата страна на селото. Гората беше предимно с много голяма проходимост и видимост, а релефът – изцяло равнинен, което предразполагаше за много високи скорости. Така Спринтовата дистанция се превърна в много интересно състезание, защото привидно лесни точки се оказаха трудни, когато скоростта на предвижване беше по-висока. Финалната арена беше много добре разположена, а двете видими контролни точки внесоха емоции сред зрителите – много от състезателите не гледаха картите си и направиха малки или големи грешки точно там. Коментарът на Тодор Педев засилваше напрежението когато се разпределяха челните позиции и допринасяше за добрата атмосфера на финала. Победител в мъжката елитна група отново безапелационно стана Кирил Николов (Бегун), а Елеонора Николова (Узана) се наложи в женския елит в Спринта. Второто място при мъжете отново остана за Иван Сираков (Вариант 5), докато тройката този път допълни Петър Доганов (Елит-200 НСА). При жените втора стана Франциска Волеб (Швейцария) и трета за втори път – Златимира Жечева (Академик).
Резултати Спринт

Третият ден... Христос Воскресе! Средната дистанция се проведе близо до село Великденче, където гората беше много чиста и приятна за бягане. Този път маршрутите бяха с доста повече изкачване от предните дни и умората в някои състезатели си пролича в края на маршрутите – зрителите можеха да следят състезателите от предпоследна точка до финала, което беше предимно в изкачване. Разбира се не липсваха и някои много силни и атрактивни финални метри от по-подготвените състезатели. Радио-контролата в средата на маршрутите предоставяше информация за това как всеки отделен състезател се движи по трасето и какви са шансовете му за краен успех. Много силно бягане и трета поредна победа инкасира в елитния клас Кирил Николов (Бегун), отново следван от Иван Сираков (Вариант 5), който също направи много силно бягане. Третото място този ден беше за Станимир Беломъжев (Елит-2000 НСА). При жените победата отново беше грабната от Елеонора Николова (Узана), плътно следвана от румънската националка Вероника Миною и Людмила Гоцева (Младост).
Резултати Средна

Последният, четвърти, ден беше дългата дистанция, която носеше точки за Световната ранглиста за Елитните групи. Районът на състезанието беше край село Росина, където отново организацията на финалната арена беше от най-високо ниво. Още след първите финиширали отзивите за “вътрешността” на състезанието бяха много позитивни – районът приятен, гората чиста, маршрутите достатъчно трудни и много интересни. Елитните групи имаха дълги и тежки маршрути, затова някои от не толкова подготвените състезатели бяха решили да бягат в Б-групите този ден. За сметка на това, някои от младите и перспективни състезатели от България и чужбина решиха да премерят сили с елита в този старт, защото той беше кулминацията на купа “Великден”, а някои от тях се целеха и в точките за Световната ранглиста. Състезателят от отбора домакин “Вариант 5”– Иван Сираков успя да прекъсне победната серия на Кирил Николов и спечели дългата дистанция с много силно бягане: “Радвам се, че спечелих този старт, защото направих много силно бягане и определено се наслаждавах на района и гората. Техническият ръководител Диан Бонев беше свършил работата си отлично - маршрутът беше много интересен – с няколко дълги отсечки, къси, технични, смяна на посоката и всичко, което можехме да искаме.”. Кирил Николов (Бегун) се задоволи с второто място след три поредни победи, докато румънецът Тамаш Богия допълни тройката в елитната мъжка група. При жените победителка стана румънката Вероника Миною, следвана от Людмила Гоцева (Младост) и Мая Недялкова (Елит-2000 НСА).
Резултати WRE Дълга

Заслужава да се отбележи и културната програма, която СКО “Вариант 5” организира “извън” състезанията – грандиозен концерт в петък вечер в Младежкия дом, банкета в събота вечер, за който интересът беше много голям и кувертите не стигнаха – бяха раздадени компаси от спонсорите на клубовете с най-много участници в “малките” групи, а също така много награди бяха разпределени и чрез забавната томбола. Състезанието нямаше да бъде такъв празник ако не беше подплатен с труда на всеки един от съдиите, започвайки с главния съдия Марк Летау и главния технически ръководител Диан Бонев и завършвайки с хората, които бяха на подкрепителните пунктове. Проявата беше възможна благодарение на нашите спонсори, за което сърдечно им Благодарим!

Повече информация и пълни сплит резултати на сайта на състезанието - www.variant5.org/velikdencup.

Очаквайте скоро и снимки от проявата!

14Apr/110

Welcome to Velkden Cup 2011!

11Apr/110

3rd place in Brown Cup 2011

Клуб по ориентиране „Вариант5” Търговище взе участие с 45 състезатели в петото поредно състезание за купа „Браун къп”, което се проведе на изминалия уикенд (9-10 април). Организаторите от клуб „Браун тим”, Велико Търново отново се постараха и подготвиха два нови и интересни района за ориентиране.

През първия състезателен ден в старата столица се проведе спринтовата дистанция. Състезателите бяха изправени пред много трудности в крепостта ”Царевец”, сред множеството каменни стени и разрушени постройки. Втория ден беше средната дистанция, която се проведе в гористата местност над гр.Трявна, като финалът беше пред Община Трявна.

Над 450 състезатели от 24 клуба взеха участие в надпреварата. Освен българи, участие взеха и състезатели от Румъния. За класирането се вземаха резултатите от двата старта.

Шампиони от “Вариант 5” в своите групи станаха Валентин Паскалев (Мъже 18), Петранка Ангелова (Жени 40), Емил Димитров (Мъже 45). На почетната стълбичка се качиха още Здравко Овчаров при момчета 12 години - трето място и Веселин Илиев при мъже 35 - трето място. Специална награда имаше и за най-бързо пробягана финална отсечка, където Димитир Стефанов я спечели наравно със Станимир Беломъжев от София. В комплексното класиране отборът се класира на трето място след „Подем” Габрово и „Елит-НСА” София. Красивата дървена купа ще напомня на състезателите за хубавото състезание.

Може да намерите повече информация и пълни резултати в сайта на състезанието - www.browncup.org