СКО „Вариант 5” Търговище беше нареден на второ място в годишната класация на Българска Федерация по Ориентиране за 2014 година. Отборът победител е Узана „Габрово” и несъмнено е най-големия клуб в страната с 56 състезателя, завършили Държавно първенство. За сравнение тези на „Вариант 5” са 44. Трети в класацията е клубът от Велико Търново – „Браун тим”, който има 49 състезатели, завършили ДП през годината. В първите шест са още – „Академик” Варна, „НСА Сивен” София и „Бегун” Варна.

Класацията се извършва на база 4 критерия – точки, спечелени от държавния спортен календар, точки за всеки състезател, завършил държавно първенство, коефициент за обхват по възрастови групи, както и точки от международния спортен календар.

СКО „Вариант 5” е лидер в критерий 4 – точки от МСК, където допринесли са националните състезатели на клуба постигнали призови класирания на големи първенства – Кирил Николов, Антония Григорова-Бургова, Иван Сираков и Мартина Джулиева.

Може да видите цялата класация в pdf формат тук.

СКО "Вариант 5"

ДП12-18 Щафета, 1во място
ДП12-18 Щафета, 1во място
ДП Щафети 2014, победа за "Вариант 5" в Мъже-елит
ДП Щафети 2014, победа за “Вариант 5” в Мъже-елит
ДП Щафети 2014, "Вариант 5" със сребърни медали
ДП Щафети 2014, “Вариант 5” със сребърни медали
Вариант 5 победи в ДП Смесена щафета
Вариант 5 победи в ДП Смесена щафета

Състезателката на СКО „Вариант 5” Търговище Антония Григорова, заедно със съотборника си в националния отбор Станимир Беломъжев, спечелиха сребърен медал в смесената спринтова щафета от провеждащото се в швейцарския зимен курорт Ленцерхайде Европейско първенство по ски-ориентиране.

Добре сработения екип и традиционно на стълбичката в тази дисциплина през последните години, Тони и Тачо успяха да надделеят над изключително силна конкуренция и да завоюват второто място. Победители станаха отбора на Швеция в състав Жозефин Егстрьом и Ерик Рост, а бронзовите медали останаха за Норвегия.

Toni and Tacho with European Silver

Това е вторият медал за България от Европейското първенство след като Станимир Беломъжев беше над всички и спечели златото в спринтовата дистанция.

Преди година българският тандем отново спечели сребърни медали от Европейското първенство в Русия, а през 2013 – бронзови от Световното първенство в Казахстан. Само след по-малко от три седмици Тони и Тачо ще имат възможност да се борят за медалите и на Световното първенство в Норвегия. Пожелаваме им успех, както на тях, така и на целия национален отбор по ски-ориентиране!

В програмата на Европейското първенство в Швейцария остава още един старт – средната дистанция. Може да следите живото предаване на сайта на състезанието: http://skiolem15.ch/ .

Antonia in action at ESOC