Variant 5

VARIANT 5 Orienteering
8Sep/140

Successful national championships for Variant 5

Провелото се Държавно първенство край Боровец през изминалия уикенд беше изключително успешно за клуба по ориентиране „Вариант 5” Търговище. Отборът беше представен от 18 състезатели в четирите старта, които бяха организирани на същите райони, на които преди малко повече от месец се проведе Световното младежко първенство по ориентиране. В програмата бяха включени държавното първенство по Нощно ориентиране, което се проведе в четвъртък и беше последвано от шампионатите на страната ни за младежи, девойки, мъже и жени в Спринта, Дългата и Щафетите.

Нощният шампионат се състоя в района на кк Боровец с финална арена на стрелбището на пистата за биатлон и ски-бягане. Гората беше изключително тежка за бягане, а изкачването на алпийските писти не беше шега, така че всички състезатели бяха изправени пред сериозни изпитания в тъмната нощ. „Вариант 5” спечели 3 титли – в най-силната група на мъжете Иван Сираков се справи отлично и победи убедително пред Ивайло Каменаров и Владимир Атанасов, представители съответно на отборите от Русе и Варна. При девойките до 20 години Мартина Джулиева (Вариант5) също надделя над конкуренцията и спечели златен медал, същото направи и Радмила Сапунджиева в жени до 40 год. Сребърен медал за Търговищкия клуб спечели Цвета Илиева в 16-годишните момичета.

Спринтовата дистанция от държавното първенство се проведе в град Самоков със старт и финал в близост до спортната зала. Много динамично състезание с бързи и не толкова трудни технически маршрути. „Вариант 5” спечели 4 отличия и в тази дисциплина. Иван Сираков отново бе над всички и въпреки умората от предната нощ успя да спечели елитната мъжка група. В същата група бронзовия медал също беше за клуба от Търговище – Валентин Паскалев, който се концентрира изключително върху спринтовата дистанция на това първенство. В елитната женска група Антония Григорова се пребори за сребърния медал, отстъпвайки на представителката на „НСА-Сивен” София Мая Недялкова, трета остана представителката на Благоевград – Кристина Иванова. При девойките до 20 години Мартина Джулиева от „Вариант 5” спечели бронзов медал.

В третия ден от програмата на държавното първенство беше дългата дистанция, която се проведе в района на Мальовица и хижа Гюлечица. Изключително тежък район и много трудни маршрути с времена на победителите около и над 100 минути. В тази дисциплина „Вариант 5” спечели 3 отличия – един сребърен и два бронзови медала. В жени-елит Антония Григорова (Вариант 5) преодоля маршрута за 2:08 часа и се окичи с бронзовия медал, победителка в групата стана Кристина Иванова от Благоевград. При девойките до 20 години второто и третото място останаха за представителките на „Вариант 5” съответно Мартина Джулиева и Цвета Илиева. Победителка при тях стана Невена Симеонова от Варна, която си тръгна с три златни медала от първенството.

ДП Щафети 2014, "Вариант 5" със сребърни медали

ДП Щафети 2014, "Вариант 5" със сребърни медали

В последния ден от програмата беше щафетата. Старт-финалната арена беше разположена в средата на изключително труден за ориентиране район край село Железница, Плана планина. Много разнообразен и силно пресечен релеф с много детайли изправи състезателите пред многобройни технически трудности. „Вариант 5” Търговище диктуваше правилата в елитните групи, спечелвайки първо и второ място. Златните медали в мъжката група спечелиха Ивайло Петров, Кирил Николов-Дизела и Иван Сираков, а сребърните медали при жените бяха завоювани от Мартина Джулиева, Радмила Сапунджиева и Антония Григорова. Те бяха победени единствено от щафетата на „Младост” Благоевград. При девойките до 20-години щафетата на Търговище остана на престижното 5-то място, предвид участието на две много млади състезателки на клуба – Бетина Бонева и Александрина Илиянова.

ДП Щафети 2014, победа за "Вариант 5" в Мъже-елит

ДП Щафети 2014, победа за "Вариант 5" в Мъже-елит

През следващия уикенд в програмата на Българска федерация по ориентиране е и държавното първенство по коло-ориентиране, което ще се проведе край Хасково и Минералните бани.

2Sep/140

Bulgaria best at SEEOC, Variant 5 with 4 participants

Bulgaria was best team at SEEOC & SEEMOC 2014, Serbia

Bulgaria was best team at SEEOC & SEEMOC 2014, Serbia

От 27 до 31 август се проведе 4-тия Шампионат на Югоизточна Европа по ориентиране в Сърбия. Състезателния център беше разположен в малко туристическо селце с минерални извори до Нови Сад – Врдник. Организаторите бяха картографирали района наоколо и проведоха първите три горски старта с една финална арена, а състезанията завършиха със спринтовата дистанция, която беше в квартал на Нови Сад, на брега на река Дунав. Паралелно с шампионата за възрастови групи 16, 18, 20 и Елит се проведе и този за ветерани. България за пореден път се доказва като най-силната нация на това първенство, спечелвайки отборните титли безапелационно и в двете надпревари! Националният ни отбор спечели 37 медала - 17, от които златни, 12 – сребърни и 8 – бронзови.

Отборът на „Вариант 5” Търговище беше представен от 4 състезатели в националния отбор на България – Цвета Илиева при 16 годишните момичета, Мартина Джулиева при 20 годишните, Антония Григорова при Жени Елит и Иван Сираков при Мъже Елит.

Шампионатът започна с дългата дистанция – както подобава - тежки маршрути, които преминаваха през по-стръмната част на терена и изпитаха сериозно физическото състояние на всички участници. В елитните групи състезателите на „Вариант 5” спечелиха два медала – Антония Григорова взе сребро при жените, а Иван Сираков – бронз при мъжете. Мартина Джулиева беше близко до победата, но остана 2-ра при 20 годишните, а Цвета Илиева – 11-та при 16 годишните.

На следващия ден се проведе средната дистанция, където маршрутите, подготвени от организаторите бяха в по-равнинната и детайлна част на района с повече контролни точки и смяна на посоката. Предвид не толкова техничния район, всяка грешка дърпаше състезателите надолу в класирането. Мартина Джулиева направи страхотно бягане и спечели титлата в 20 годишните момичета. Цвета Илиева заслужи 4-то място при 16 годишните, а Иван Сираков и Антония Григорова в елитните групи останаха съответно 5-ти и 6-та.

В третия ден от шампионата се проведоха и щафетите, където настроението винаги е приповдигнато и отборният дух е на лице. Маршрутите бяха комбинация от предните два старта и нямаше с какво ново да изненадат състезателите. Женската част от „Вариант 5” (Цвета, Мартина, Антония) на шампионата се окичиха със златните медали заедно със съотборничките си, съответно при 16 и 20 годишните момичета и при Жени Елит. Мъжката щафета на България, заедно с Иван Сираков на 1-ви пост финишира на 2-ро място и заслужи сребърни медали.

Спринтовата дистанция, с която тази година организаторите бяха решили да завършат шампионата се проведе в не толкова интересен и техничен квартал на Нови Сад. В края на маршрутите, състезателите влизаха в крайбрежния парк на река Дунав, където беше разположен и финала. Скоростта на предвижване и безпогрешното ориентиране бяха ключови в състезанието. Нашите състезатели се представиха отлично – Антония Григорова спечели титлата в женската елитна група, а при мъжете Иван Сираков остана 2-ри, 5 секунди след представителя на Румъния Йонут Зинка. Мартина Джулиева и Цвета Илиева останаха съответно 6-та в Жени-20 и 11та в Жени-16.

Следващият уикед ще бъде тежък, защото започва още в четвъртък с Държавното първенство по Нощно ориентиране в кк Боровец и околностите, след което следват Спринта, Дългата и Щафетите от първенството на страната за младежи, девойки, мъже и жени. Стартовете ще се проведат на районите от Световното младежко първенство, което се проведе в района преди по-малко от 2 месеца.