Bulgaria best at SEEOC, Variant 5 with 4 participants

Bulgaria was best team at SEEOC & SEEMOC 2014, Serbia
Bulgaria was best team at SEEOC & SEEMOC 2014, Serbia

От 27 до 31 август се проведе 4-тия Шампионат на Югоизточна Европа по ориентиране в Сърбия. Състезателния център беше разположен в малко туристическо селце с минерални извори до Нови Сад – Врдник. Организаторите бяха картографирали района наоколо и проведоха първите три горски старта с една финална арена, а състезанията завършиха със спринтовата дистанция, която беше в квартал на Нови Сад, на брега на река Дунав. Паралелно с шампионата за възрастови групи 16, 18, 20 и Елит се проведе и този за ветерани. България за пореден път се доказва като най-силната нация на това първенство, спечелвайки отборните титли безапелационно и в двете надпревари! Националният ни отбор спечели 37 медала – 17, от които златни, 12 – сребърни и 8 – бронзови.

Отборът на „Вариант 5” Търговище беше представен от 4 състезатели в националния отбор на България – Цвета Илиева при 16 годишните момичета, Мартина Джулиева при 20 годишните, Антония Григорова при Жени Елит и Иван Сираков при Мъже Елит.

Шампионатът започна с дългата дистанция – както подобава – тежки маршрути, които преминаваха през по-стръмната част на терена и изпитаха сериозно физическото състояние на всички участници. В елитните групи състезателите на „Вариант 5” спечелиха два медала – Антония Григорова взе сребро при жените, а Иван Сираков – бронз при мъжете. Мартина Джулиева беше близко до победата, но остана 2-ра при 20 годишните, а Цвета Илиева – 11-та при 16 годишните.

На следващия ден се проведе средната дистанция, където маршрутите, подготвени от организаторите бяха в по-равнинната и детайлна част на района с повече контролни точки и смяна на посоката. Предвид не толкова техничния район, всяка грешка дърпаше състезателите надолу в класирането. Мартина Джулиева направи страхотно бягане и спечели титлата в 20 годишните момичета. Цвета Илиева заслужи 4-то място при 16 годишните, а Иван Сираков и Антония Григорова в елитните групи останаха съответно 5-ти и 6-та.

В третия ден от шампионата се проведоха и щафетите, където настроението винаги е приповдигнато и отборният дух е на лице. Маршрутите бяха комбинация от предните два старта и нямаше с какво ново да изненадат състезателите. Женската част от „Вариант 5” (Цвета, Мартина, Антония) на шампионата се окичиха със златните медали заедно със съотборничките си, съответно при 16 и 20 годишните момичета и при Жени Елит. Мъжката щафета на България, заедно с Иван Сираков на 1-ви пост финишира на 2-ро място и заслужи сребърни медали.

Спринтовата дистанция, с която тази година организаторите бяха решили да завършат шампионата се проведе в не толкова интересен и техничен квартал на Нови Сад. В края на маршрутите, състезателите влизаха в крайбрежния парк на река Дунав, където беше разположен и финала. Скоростта на предвижване и безпогрешното ориентиране бяха ключови в състезанието. Нашите състезатели се представиха отлично – Антония Григорова спечели титлата в женската елитна група, а при мъжете Иван Сираков остана 2-ри, 5 секунди след представителя на Румъния Йонут Зинка. Мартина Джулиева и Цвета Илиева останаха съответно 6-та в Жени-20 и 11та в Жени-16.

Следващият уикед ще бъде тежък, защото започва още в четвъртък с Държавното първенство по Нощно ориентиране в кк Боровец и околностите, след което следват Спринта, Дългата и Щафетите от първенството на страната за младежи, девойки, мъже и жени. Стартовете ще се проведат на районите от Световното младежко първенство, което се проведе в района преди по-малко от 2 месеца.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *