Successful national championships for Variant 5

Провелото се Държавно първенство край Боровец през изминалия уикенд беше изключително успешно за клуба по ориентиране „Вариант 5” Търговище. Отборът беше представен от 18 състезатели в четирите старта, които бяха организирани на същите райони, на които преди малко повече от месец се проведе Световното младежко първенство по ориентиране. В програмата бяха включени държавното първенство по Нощно ориентиране, което се проведе в четвъртък и беше последвано от шампионатите на страната ни за младежи, девойки, мъже и жени в Спринта, Дългата и Щафетите.

Нощният шампионат се състоя в района на кк Боровец с финална арена на стрелбището на пистата за биатлон и ски-бягане. Гората беше изключително тежка за бягане, а изкачването на алпийските писти не беше шега, така че всички състезатели бяха изправени пред сериозни изпитания в тъмната нощ. „Вариант 5” спечели 3 титли – в най-силната група на мъжете Иван Сираков се справи отлично и победи убедително пред Ивайло Каменаров и Владимир Атанасов, представители съответно на отборите от Русе и Варна. При девойките до 20 години Мартина Джулиева (Вариант5) също надделя над конкуренцията и спечели златен медал, същото направи и Радмила Сапунджиева в жени до 40 год. Сребърен медал за Търговищкия клуб спечели Цвета Илиева в 16-годишните момичета.

Спринтовата дистанция от държавното първенство се проведе в град Самоков със старт и финал в близост до спортната зала. Много динамично състезание с бързи и не толкова трудни технически маршрути. „Вариант 5” спечели 4 отличия и в тази дисциплина. Иван Сираков отново бе над всички и въпреки умората от предната нощ успя да спечели елитната мъжка група. В същата група бронзовия медал също беше за клуба от Търговище – Валентин Паскалев, който се концентрира изключително върху спринтовата дистанция на това първенство. В елитната женска група Антония Григорова се пребори за сребърния медал, отстъпвайки на представителката на „НСА-Сивен” София Мая Недялкова, трета остана представителката на Благоевград – Кристина Иванова. При девойките до 20 години Мартина Джулиева от „Вариант 5” спечели бронзов медал.

В третия ден от програмата на държавното първенство беше дългата дистанция, която се проведе в района на Мальовица и хижа Гюлечица. Изключително тежък район и много трудни маршрути с времена на победителите около и над 100 минути. В тази дисциплина „Вариант 5” спечели 3 отличия – един сребърен и два бронзови медала. В жени-елит Антония Григорова (Вариант 5) преодоля маршрута за 2:08 часа и се окичи с бронзовия медал, победителка в групата стана Кристина Иванова от Благоевград. При девойките до 20 години второто и третото място останаха за представителките на „Вариант 5” съответно Мартина Джулиева и Цвета Илиева. Победителка при тях стана Невена Симеонова от Варна, която си тръгна с три златни медала от първенството.

ДП Щафети 2014, "Вариант 5" със сребърни медали
ДП Щафети 2014, “Вариант 5” със сребърни медали

В последния ден от програмата беше щафетата. Старт-финалната арена беше разположена в средата на изключително труден за ориентиране район край село Железница, Плана планина. Много разнообразен и силно пресечен релеф с много детайли изправи състезателите пред многобройни технически трудности. „Вариант 5” Търговище диктуваше правилата в елитните групи, спечелвайки първо и второ място. Златните медали в мъжката група спечелиха Ивайло Петров, Кирил Николов-Дизела и Иван Сираков, а сребърните медали при жените бяха завоювани от Мартина Джулиева, Радмила Сапунджиева и Антония Григорова. Те бяха победени единствено от щафетата на „Младост” Благоевград. При девойките до 20-години щафетата на Търговище остана на престижното 5-то място, предвид участието на две много млади състезателки на клуба – Бетина Бонева и Александрина Илиянова.

ДП Щафети 2014, победа за "Вариант 5" в Мъже-елит
ДП Щафети 2014, победа за “Вариант 5” в Мъже-елит

През следващия уикенд в програмата на Българска федерация по ориентиране е и държавното първенство по коло-ориентиране, което ще се проведе край Хасково и Минералните бани.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *