National Championships in Sarnitsa

Държавното първенство за мъже, жени, младежи и девойки за 2012 година беше „изпратено” в Родопите, край язовир Доспат. Там всички участници получиха достатъчно изкачване, интересни и технични райони с много теренни форми и каменни формации. Състезанията се проведоха от 24 до 26 август, респективно спринт, дълга и щафета, при много приятно лятно време.

СКО „Вариант 5” спечели 2 индивидуални медала и 1 от щафетата в най-силната група – мъже.

На спринтовата дистанция нашият състезател Иван Сираков (Вариант 5 Търговище) единствен се доближи до победителя, вице-европейски шампион, Кирил Николов (Бегун Варна) и остана на 30сек след него, вземайки сребърния медал. На повече от минута зад него, на трето място в най-елитната група остана Николай Димитров (Браун тим В.Търново). Маршрутите бяха развити изцяло в технична горска част, така че предизвикателството за спринт-специалистите беше още по-голямо. Много добро бягане направи и все още 16 годишният състезател на Търговище Георги Георгиев, който зае 7мо място при 20годишните младежи. В женския елит треньора на отбора Петранка Ангелова зае престижното 11то място.

На следващия ден, когато на дневен ред беше дългата дистанция с много тежки маршрути, особено в началото, времето ставаше все по-топло и изтощаваше обезводнявайки всички до краен предел. В мъжката елитна група тройката от спринта се запази – Кирил Николов (Бегун Варна), Иван Сираков (Вариант 5 Търговище), Николай Димитров (Браун тим В.Т.). Състезателят на Вариант 5 Иван Сираков отново успя да бяга стабилно и да се пребори с конкуренцията за спечелване на сребърния медал. Двете десятки в елитните мъжка и женска група бяха затворени също от наши състезатели – Ивайло Петров и Петранка Ангелова.

На провеждащото се паралелно състезание за купа „Сивен”, състезатели на Вариант5 също се представиха много добре като спечелиха две победи, съответно при най-малките момчета – Дани Бонев и при 40-годишните мъже – Стилиян Панчев.

В щафетните състезания, в последния ден от първенството, СКО „Вариант 5” беше представен от две щафети – при мъжете и при младежите. Мъжката щафета от Търговище в състав Валентин Кирилов, Ивайло Петров и Иван Сираков беше сред фаворитите за медал още преди старта и в крайна сметка взе бронзовите медали. Победители станаха щафетата на Бегун Варна, следвани от Компас-Крос Русе и нашите момчета. При младежите, щафетата ни в състав Георги Георгиев, Георги Антонов и Александър Александров заеха 5то място.

В началото на следващата седмица и по-точно 4-ти септември, националния отбор по ориентиране на България заминава за участие във 2рия Шампионат на Юго-източна Европа, който ще се проведе в Бурса, Турция от 6-ти до 9-ти. Двама наши състезатели са включени в състава – Валентин Кирилов при младежите и Иван Сираков при мъжете. Уебсайтът на първенството е http://www.seeoc2012bursa.com/ .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *