От 6 до 9 септември се проведе вторият Шампионат на Югоизточна Европа по Ориентиране, а в състава на България бяха включени и двама състезатели на СКО „Вариант 5” Търговище – при младежите до 20 години – Валентин Паскалев и при мъжете – Иван Сираков. Първенството беше организирано в околностите на Бурса, Турция като домакините предложиха много интересни и трудни райони за всяка от дистанциите – спринт, дълга, средна и щафета.

България се пребори за пореден път за титлата в отборното класиране като изпревари основните конкуренти – Румъния и Сърбия. Българските състезатели спечелиха общо 33 медала от четирите старта – 14 златни, 8 сребърни и 11 бронзови.

Отлично бе представянето и на нашите състезатели – Иван Сираков беше много убедителен в елитната мъжка група, спечелвайки трите индивидуални титли. В спринта той изпревари румънеца Йонут Зинка, който зае 2ро място с 39секунди и третия Григор Караиванов с 1:53. На дългата дистанция подгласници на Иван бяха отново Йонут Зинка (+1:53) и Симион Сичиу (Румъния, +11:55). В средната дистанция успехът за България беше двоен, защото след Сираков, на 2ро място се нареди Григор Караиванов, с изоставане от 44сек, а на 3то място остана румънеца Йонут Зинка с изоставане от 2:05. В щафетните бягания Иван Сираков, заедно със Златко Каменаров и Григор Караиванов спечели сребърен медал.

Иван Сираков

Валентин Паскалев също беше на много високо ниво и спечели два индивидуални медала – златен и бронзов – в спринта и дългата. В спринта той изпревари двама представители на Румъния – Даниел Баркаш и Прикоп Паул, съответно с 13 и 21 секунди. В дългата дистанция Вальо бе изпреварен от същите двама румънци. В щафетата Валентин Паскалев бяга трети пост при младежите и успя с финален спринт да донесе победата за България! Негови съотборници бяха Росен Стефанов и Рад Площаков.

Валентин Паскалев

От 10 септември Вариант 5 е на едноседмичен лагер в Крушево, Македония. В групата са включени над 40 човека, включително някои деца от Ловеч и Стара Загора. Програмата включва както тренировки така и културни прояви – посещение на Охридското езеро и т.н.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *