Измина Държавното първенство по колоориентиране, което се проведе в три дни на Шуменското плато. Дистанциите бяха спринт, дълга и щафети. На старт застанаха над 300 състезатели във възрастови групи от 12 до 65 годишни от цялата страна. Клуба по ориентиране „Вариант5” взе участие с 26 състезатели.

В спринтовата дистанция Николай Владиславов (мъже14), Стефан Павлов (мъже18) и Станислав Костадинов (мъже 45) спечелиха сребърни медали, а Здравко Овчаров (мъже 12) и Слав Вампоров (мъже 18) – бронзови.

В дългата дистанция отлично се представи Слав Вампоров (мъже 18) като спечели убедително първото място и единствен за клуба спечели златен медал от това първенство. При мъже 16 Георги Антонов остана трети на секунди и Станислав Костадинов също трети, при ветераните.

В щафетното състезание три щафети се сдобиха със сребърни медали. Арман Топчу, Здравко Овчаров и Николай Владиславов при мъже 14, Георги Антонов, Георги Георгиев и Александър Александров при мъже 16 и Димитър Стефанов, Добромир Добрев и Веселин Минев при елитната група мъже 21. Една грешка на Валентин Кирилов на първи пост при мъже 18 декласира цялата щафета, която беше с първо време.
Много добре се представиха и ветераните Диян Николов, Илиян Павлов и Станислав Костадинов, които заеха трето място.

Състезателите от Търговище спечелиха общо 1 златен, 12 бронзови и 7 сребърни медала.

Днес завърши последният етап от определянето на националните отбори на България по ориентиране за 2011 година. СКО Вариант 5 и тази година ще има представители на международната сцена – Валентин Паскалев при юноши до 18години и младежи до 20години и Иван Сираков при мъжете.

След провелите се контролни стартове по ориентиране, съответно за юноши и младежи това бяха специалните контролни на Хисаря и Юндола и първите два дни от купа “България” и за мъжете – също стартовете в Хисаря и Юндола, Държавното първенство Средна дистанция в Плевен и първи ден на купа “България”, по точкава система се определиха най-добрите в съответните гарнитури, които имаха право да участват на физическите нормативи. Изминалия уикенд всички кандидат-национални състезатели трябваше да покриват нормативи на писта и крос – различно растояние и за различно време в съответствие с възрастовата група. Вальо и Иван успяха да направят това и попаднаха в националните отбори за 2011година. По-младият ни състезател ще защитава името на България на Европейското Юношеско Първенство в Чехия (23-26.06) и Световното Младежко Първенство в Полша (2-9.07). Иван пък ще се състезава на най-големия форум в ориентирането – Световното първенство, което през 2011 ще се проведе във Франция от 10 до 20 август.

Състезателите от клуб по ориентиране Вариант5 взеха участие в 35-те международни състезания за купа ”България”, които се проведоха от 2 до 5 юни в района на Приморско. Използваните от организаторите терени, на които през 2010г се проведе Европейско първенство за мъже и жени, бяха голямо предизвикателство за всички и осигуриха една интересна надпревара във всички възрастови групи. Почти 600 състезатели се състезаваха в купа „България”. През първите два състезателни дни класирането определяше стартовия ред и интервал, на база сбора от времената, за последния състезателен ден, когато на преследване се определиха носителите на купа „България” за 2011г.

В крайното класиране СКО Вариант5 спечели три титли – Валентин Паскалев, с общо време 3часа 10мин и 13сек за трите дни, се наложи убедително в групата на 18 годишните юноши, оставяйки на 16:20мин зад себе си състезателя на Компас Крос Русе – Димитър Михайлов и още 16:47 неговия съотборник Росен Стефанов. При 40 годишните жени Петранка Ангелова също финишира необезпокоявана и се наложи с 11:42 преднина пред Татяна Станева (Разград) и 12:09 пред Надя Йорданова (Ст.Загора). При мъже „Б” треньорът на отбора Добромир Добрев спечели много оспорваната борба и след три дена завоюва титлата с преднина от 1:45мин.

В Елитната мъжка категория нашият представител Иван Сираков спечели второто място, с изоставане от общо 6:39мин от Кирил Николов. Двамата бяха с класа над останалите състезатели, след като третото място остана за живеещия в Норвегия Лъчезар Илиев, който е 21:13мин след Сираков.

Радмила Сапунджиева (Вариант5) се нареди втора при жени „Б”, а Веселин Илиев трети при мъже до 40 години, където негов подгласник, на 4то място остана и Стилиян Панчев. При момчета до 12 години Здравко Овчаров остана 6ти, а Николай Владиславов 7ми при 14 годишните.

Пълното класиране, както и сплит-времена може да намерите на страницата на купа “България” и БФО.