Здравейте, съотборници, приятели и съмишленици на СКО “Вариант5”,
за поредна година организираме клубна среща, на която да съчетаем в едно работата – ако тя може да се нарече така, тренировките, удоволствието, забавата и почивката и всичко това в атмосферата на Ориентирането. Ще анализираме изминалата година и ще обсъдим стратегията ни за развитие за бъдещето. Отворете поканата по-долу за повече информация.
<Местата са изчерпани>
Покана за среща на Вариант 5 (pdf – 4.57MB)

Валентин Паскалев и Иван Сираков успяха да станат шампиони на първия Шампионат по Ориентиране на Югоизточна Европа, който беше организиран от 7 до 11ти септември в Крушево, Македония. В надпреварата участваха състезатели от България, Гърция, Италия, Кипър, Македония, Молдова, Румъния, Сърбия, Турция, Хърватска и Черна гора. България убедително спечели комплексната титла, пред Румъния и Молдова, и за пореден път показа, че е най-класна в ориентирането сред балканските страни.

Валентин Паскалев се пребори за индивидуална титла в Средната дистанция, където изпревари сърбинът Филип Стефанович и молдовецът Иван Фомицов, с едно много добро бягане по дългия 3.5км маршрут с 120м изкачване и 13 точки. В щафетното бягане Вальо беше поставен на трети пост на българската щафета в Мъже-18, където задържа водачеството дадено му от първите два поста – Димитър Михайлов и Димитър Желязков и донесе златните медали за страната и отбора си.

Иван Сираков спечели сребърен медал с много силно бягане по 10километровия маршрут с 600м изкачване и 17точки на Дългата дистанция, където с време 72:38 остана само на 2:05мин от победителя Йонут Зинка от Румъния, който няколко седмици по-рано зае 5то място на Световното първенство. Трети с 77:42 стана друг румънец – Овидиу Мутю. Състезателят на Вариант5 успя да се окичи и със златен медал след като бяга първи пост на мъжката щафета, в състав Иван Сираков, Златко Каменаров и Ивайло Каменаров. Той направи много стабилно бягане и предаде първи с аванс от 3мин пред Молдова и Сърбия, които респективно останаха в същата подредба и след трите поста.

Така двамата състезатели на Вариант5 донесоха 3 златни и 1 сребърен медал от първия Шампионат на Югоизточна Европа. Идния уикенд те ще стартират на състезанията за купа “Диана”, организирани от Ямболския клуб. В началото на месец октомври Иван Сираков ще вземе участие в последния кръг от Световната купа, който ще се проведе в Швейцария.

Вариант5 се завърна от “Голямото” Държавно първенство МЖ 20-21 Пловдив с пълен комплект от медали – златен, сребърен и бронзов. Отборът беше представен от млад състав, с включени доста перспективни състезатели от възрастови групи 14, 16 и 18 годишни. За “Вариант 5” участваха общо 15 състезатели, като не всички стартираха в много тежката дълга дистанция.

Първия ден спринтовата дистанция беше в Младежкия хълм – едно от тепетата в град Пловдив, където организаторите ни бяха предоставили дооста дълъг и тежък спринт. Маршрутите бяха прекалено дълги (като изключим Ж20), но като цяло интересни и тежки. Валентин Паскалев спечели единствения медал за Вариант5 – сребро, на 9 секунди от победителя в М20 – Апостол Атанасов, който е Европейски шампион при 16-годишните от тази година.

Втория ден нещата коренно се промениха, защото състезанието се пренесе в местността около хижа Здравец. Тежки, стръмни и не винаги интересни маршрути бяха голямо изпитание за всички стартирали състезатели. Този ден Валентин Паскалев се реваншира и взе златния медал 5 секунди пред Апостол Атанасов. При М21 победител за втори път стана Кирил Николов, а за бронзов медал се пребори Иван Сираков от Вариант5, след като остана 4ти на Спринта.

В последния ден на Държавното първенство бяха щафетите, където на същия терен, по-къси и не толкова интересни маршрути очакваха всички състезатели. При младежите Стефан Павлов, Александър Александров и Георги Георгиев от Вариант5 се бореха достойно, но загубиха бронзовия медал на финалната права, оставайки на 1секунда след третите. При мъжете Добромир Добрев, Валентин Паскалев и Иван Сираков се класираха на 6то място.

Веднага след закриването на Държавното, нашите национални състезатели – Иван Сираков (мъже) и Валентин Паскалев (мъже-18) заминаха за участие в първия Шампионат на Югоизточна Европа, който се провежда в Крушево, Македония. Там те ще се състезават на основните дисциплини – Спринт, Дълга, Средна и Щафета.