South East European Orienteering Champs

Валентин Паскалев и Иван Сираков успяха да станат шампиони на първия Шампионат по Ориентиране на Югоизточна Европа, който беше организиран от 7 до 11ти септември в Крушево, Македония. В надпреварата участваха състезатели от България, Гърция, Италия, Кипър, Македония, Молдова, Румъния, Сърбия, Турция, Хърватска и Черна гора. България убедително спечели комплексната титла, пред Румъния и Молдова, и за пореден път показа, че е най-класна в ориентирането сред балканските страни.

Валентин Паскалев се пребори за индивидуална титла в Средната дистанция, където изпревари сърбинът Филип Стефанович и молдовецът Иван Фомицов, с едно много добро бягане по дългия 3.5км маршрут с 120м изкачване и 13 точки. В щафетното бягане Вальо беше поставен на трети пост на българската щафета в Мъже-18, където задържа водачеството дадено му от първите два поста – Димитър Михайлов и Димитър Желязков и донесе златните медали за страната и отбора си.

Иван Сираков спечели сребърен медал с много силно бягане по 10километровия маршрут с 600м изкачване и 17точки на Дългата дистанция, където с време 72:38 остана само на 2:05мин от победителя Йонут Зинка от Румъния, който няколко седмици по-рано зае 5то място на Световното първенство. Трети с 77:42 стана друг румънец – Овидиу Мутю. Състезателят на Вариант5 успя да се окичи и със златен медал след като бяга първи пост на мъжката щафета, в състав Иван Сираков, Златко Каменаров и Ивайло Каменаров. Той направи много стабилно бягане и предаде първи с аванс от 3мин пред Молдова и Сърбия, които респективно останаха в същата подредба и след трите поста.

Така двамата състезатели на Вариант5 донесоха 3 златни и 1 сребърен медал от първия Шампионат на Югоизточна Европа. Идния уикенд те ще стартират на състезанията за купа “Диана”, организирани от Ямболския клуб. В началото на месец октомври Иван Сираков ще вземе участие в последния кръг от Световната купа, който ще се проведе в Швейцария.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *