През изминалия уикенд се проведе последното държавно първенство за годината – в дисциплината супер дълга дистанция или още наречена – “маратон”. Състезанието беше организирано от Браун тим в околностите на с. Кесарево, В.Търново. Неочаквано хубавото време позволи на всички участници да се насладят и премерят сили по добре изработените маршрути. Организаторите използваха район, където са провеждали клубната си купа през 2009, но с леко разширената и обновена карта, предложиха много добро състезание.

Вариант5 спечели медал в най-силната мъжка елитна група в лицето на Иван Сираков. Той се пребори за сребърен медал след като пробяга 14.9 километровия маршрут за 1:59:48 и остана на 3:04мин зад победителя Кирил Николов. На трета позиция се класира Ивайло Каменаров с 2:07:18.

На 12ти ноември СКО “Вариант 5” ще организира традиционната купа “Ветеран”. Стартът е в 14:00ч, а финалът е в село Баячево, карта “Баячево север”. Може да намерите наредбата за състезанието тук.

18 годишните ни момчета и 14 годишните ни момичета се пребориха за сребърни и бронзови медали по време на днешната Щафета от провелото се в Габрово Държавно първенство за 12-18 годишни. Последният старт от програмата на “детското републиканско” се проведе на карта Синкевица, а маршрутите на Ж-14 бяха с дължина 1.95км с 19 контролни точки, докато на М-18 – 3.75км с 27 контролни точки.

След много добра отборна тактика и стабилни бягания на трите ни момичета в Жени-14 – Стефани Алексиева, Невена Симеонова и Цвета Илиева, съответно първи, втори и трети пост, те се окичиха с бронзовите медали от Държавното първенство – Щафета 2011. Победителки в тази възрастова група станаха момичетата от Габрово – Драшкова, Иванова, Изворова.

При Мъже-18 нашите момчета Стефан Павлов, Александър Александров и Валентин Паскалев се пребориха за сребърните медали като останаха на под 3мин от победителите от Трапезица 1954 (В.Търново) – Шишков, Петров, Атанасов. Бронзовите медали останаха за Елит 2000 НСА (София). В тази група най-големите фаворити за титлата КомпасКрос (Русе) изпуснаха да спечелят след като първият им пост пропусна точка и декласира щафетата.

Така СКО “Вариант 5” се прибра от детското Държавно първенство с два златни, два сребърни и един бронзов медал. До края на сезона остава само един старт от Държавните първенства и той ще се проведе край Кесарево на 22 октомври – О-маратона. Състезанието е за възрастови групи 18, 20, 21 (Елит), 35, 45 и 55 годишни. Разбира се, ще има и отворени маршрути за всички останали, които желаят да бягат.

Пълни резултати от ДП 12-18 Щафети може да намерите тук.

Днес се проведе и дългата дистанция от Държавния шампионат за 12-18 годишни, който се провежда този уикенд в Габрово. Вариант 5 спечели един медал в най-силната група на първенството – мъже 18. Валентин Паскалев отново се качи на почетната стълбичка, но този път отстъпи едно място и взе сребърен медал, след златото вчера в спринтовата дистанция. Победител по 6.6 километровия маршрут с 250м изкачване и 23 контролни точки стана Димитър Михайлов (КомпасКрос) с време 61:31, а нашият състезател Вальо остана само на 23секунди от него. Техен подгласник и бронзов медалист стана Росен Стефанов (КомпасКрос) с 62:19.

Малко не достигна и на Здравко Овчаров отново да се качи на стълбичката, заемайки 4тото място при най-малките момчета – М12, след като вчера на спринтовата дистанция той стана шампион. Победител в неговата група стана Боян Иванджиков (Елит 2000 НСА) с време 21:25 по 2.7км маршрут с 90м изкачване и 13КТ.

Както вече писахме, СКО “Вариант 5” е представен от 22 състезателя на провеждащото се Държавно първенство в Габрово. Утре е последният старт от програмата – Щафета, където всеки отбор е съставен от трима състезателя. Вариант 5 има по една щафета в М-12, М-14, М-16, М-18 и Ж-14, както и две в Ж-12. Очакваме добри класирания и в тази отборна надпревара, където най-важно е всеки от тримата в щафетата да бяга сигурно и без грешки. Основни претенденти за медал са щафетата при най-големите – Стефан Павлов, Александър Александров и Валентин Паскалев.

Пълни резултати от Дългата дистанция може да разгледате тук.