Variant 5

VARIANT 5 Orienteering
8May/160

5 medals for Variant5 from the BG champs

През изминалия уикенд се проведоха 3 старта от програмата на Държавните първенства за годината във възрастови групи младежи, девойки, мъже и жени – спринт, средна дистанция и смесена спринтова щафета. СКО „Вариант 5” спечели 4 златни и 1 сребърен медали.

В петък, на връх Гергьовден, в центъра на град Перник се разпределяха медалите в спринтовата дистанция. По бързите и разнообразни маршрути състезателите на СКО „Вариант 5” спечелиха 3 медала – при жените Антония Григорова беше най-бърза, а при мъжете победата за клуба беше двойна с Кирил Николов на 1-во място и Иван Сираков на 2-ро.

Финал за Тони и щафетата на СКО "Вариант 5"

Финал за Тони и щафетата на СКО "Вариант 5"

В събота се проведе и средната дистанция на тежък и много техничен район около хижа Офелии на Витоша. Единствен Кирил Николов от „Вариант 5” успя да спечели втора титла, като с много силно бягане превъзхождаше останалите мъже.

В последния ден от програмата се проведоха и смесените спринтови щафети в Студентски парк и околностите. След победи във всичките издания на тази нова дисциплина, „Вариант 5” имаше амбиции да продължи със силните бягания и отборът застана мотивиран на стартовата линия. На първи пост стартира Цвета Илиева, следвана от Иван Сираков и Кирил Николов на втори и трети и Антония Григорова завърши щафетата на четвърти пост. Силни бягания и за четиримата атлети и безапелационна победа преди отборите на „Младост” Благоевград и „НСА – Сивен” София.

Тони, Цвети, Кирил и Иван победители в смесената спринтова щафета от държавното първенство и през 2016

Тони, Цвети, Кирил и Иван победители в смесената спринтова щафета от държавното първенство и през 2016

След приключването на стартовете, които бяха поредните контролни за определяне на националните отбори, вече официално може да кажем, че "Вариант 5" ще има трима представители на Европейското първенство за мъже и жени, което ще се проведе в края на месеца в Чехия. Антония Григорова, Кирил Николов и Иван Сираков ще се опитат да достигнат Европейските върхове с екипа на националния отбор. Повече на www.eoc2016.cz.

3May/160

4 days orienteering holiday

Над 800 състезателя взеха участие в стартовете от купа „Великден”, които по време на този светъл християнски празник, отново се превърнаха в празник и на ориентирането! Прекрасното време, усмихнатите и приветливи съдии и добрата организация допринесоха за много положителни емоции на участниците! Голям съдийски колектив от около 50 човека се трудиха неуморно през последните 4 дни, а планирането и подготвянето на проявата не е спирало през последната 1 година.

Международното състезание за купа „Великден” добива все по-голяма популярност и престижът му се покачва с всяка година! В стартовете участваха рекорден брой елитни състезатели, които се бориха за точки за световната ранглиста, както и сериозни парични премии и други награди. В елитните групи през 2016 г. имахме удоволствието да приемем и най-добрите състезатели от Хонг Конг, които се представиха много добре. В състезанието взеха участие състезатели от 12 нации, което също е рекорд за купа „Великден”!

За първи път туроператор от Финландия откри, планира и осъществи участие в нашето състезание, съчетано с екскурзия в района на град Търговище!

През първия ден на състезанията, Велики петък, се проведе състезанието One-man-relay в околностите на село Руец. В елитнте групи победители станаха Антония Григорова от «Вариант 5» и Йонут Зинка от Румъния. 2-ро и 3-то място при мъжете заеха Иван Сираков от «Вариант 5» и Калин Карачоров от «Бегун», а при жените – Андра Анхел и Вероника Миною от Румъния.

През втория състезателен ден, в центъра на град Търговище, пред самата Община, се проведе и Спринтовата дистанция, която носеше точки за световната ранглиста в елитните групи. Кметът на града д-р Дарин Димитров присъства лично и беще щастлив и доволен от това, което видя и дори по микрофона обеща подкрепата и сътрудничеството между Общината и клуб «Вариант 5» да продължи в същия дух. Много динамични и интересни маршрути, които бяха предизвикателство за състезателите, определиха победителите. При жени елит победителка отново стана Антония Григорова от «Вариант 5», следвана от състезателките на «Младост» Благоевград – Кристина Иванова и Лилиана Гоцева. При мъже елит победата за «Вариант 5» беше двойна, след като шампион стана Кирил Николов, а втори – Иван Сираков, тройката беше допълнена от представителя на Румъния – Йонут Зинка.

В третия състезателен ден отново се разпределяха точки за световната ранглиста в елитните групи, но този път на средна дистанция. Районът на състезанието беше край село Троица, в южната част на Шуменското плато. Интересният район и техничните маршрути бяха много добре оценени от участниците. Първите две места в мъжката елитна група се повториха и отново представителите на «Вариант 5» - Кирил Николов и Иван Сираков се качиха на двете най-високи стъпала от стълбичката. За третото място се пребори Ивайло Каменаров от «Компас Крос» Русе. При жените победителка стана Андра Анхел от Румъния, следвана от сестрите Андрея и Антоанета Дяксови от «НСА Сивен» София.

В последния ден дълги и тежки маршрути очакваха участниците в гората край село Момино. Въпреки умората след 3 поредни състезателни дни, надпреварата в елитните групи продължи до последния метър. Победители в елитните групи станаха отново Андра Анхел от Румъния и Кирил Николов от «Вариант 5». Стълбичките допълниха съответно Антоанета Дяксова от «НСА Сивен» и Антония Григорова от «Вариант 5» и Йонут Зинка от Румъния и Иван Сираков от «Вариант 5».

Място на стълбичката в други възрастови групи намериха и други представители на "Вариант 5" - младите Анжела Василева, Ренета Ненкова, Емили Александрова, Яна Илиева и Цвета Илиева, както и Радмила Сапунджиева, Катерина Бонева, Павлин Димитров, Валя Нанева, Момчил Костов и Красимир Ямболиев.

Заповядайте отново през 2017 година от 14 до 17 април на купа „Великден”!

За повече информация, резултати и снимки посетете страниците на състезанието и клуба:

Facebook – www.fb.com/velikdencup

Web – www.cup.variant5.org / www.variant5.org

Velikden Cup - kids

Velikden Cup - kids