Над 800 състезателя взеха участие в стартовете от купа „Великден”, които по време на този светъл християнски празник, отново се превърнаха в празник и на ориентирането! Прекрасното време, усмихнатите и приветливи съдии и добрата организация допринесоха за много положителни емоции на участниците! Голям съдийски колектив от около 50 човека се трудиха неуморно през последните 4 дни, а планирането и подготвянето на проявата не е спирало през последната 1 година.

Международното състезание за купа „Великден” добива все по-голяма популярност и престижът му се покачва с всяка година! В стартовете участваха рекорден брой елитни състезатели, които се бориха за точки за световната ранглиста, както и сериозни парични премии и други награди. В елитните групи през 2016 г. имахме удоволствието да приемем и най-добрите състезатели от Хонг Конг, които се представиха много добре. В състезанието взеха участие състезатели от 12 нации, което също е рекорд за купа „Великден”!

За първи път туроператор от Финландия откри, планира и осъществи участие в нашето състезание, съчетано с екскурзия в района на град Търговище!

През първия ден на състезанията, Велики петък, се проведе състезанието One-man-relay в околностите на село Руец. В елитнте групи победители станаха Антония Григорова от «Вариант 5» и Йонут Зинка от Румъния. 2-ро и 3-то място при мъжете заеха Иван Сираков от «Вариант 5» и Калин Карачоров от «Бегун», а при жените – Андра Анхел и Вероника Миною от Румъния.

През втория състезателен ден, в центъра на град Търговище, пред самата Община, се проведе и Спринтовата дистанция, която носеше точки за световната ранглиста в елитните групи. Кметът на града д-р Дарин Димитров присъства лично и беще щастлив и доволен от това, което видя и дори по микрофона обеща подкрепата и сътрудничеството между Общината и клуб «Вариант 5» да продължи в същия дух. Много динамични и интересни маршрути, които бяха предизвикателство за състезателите, определиха победителите. При жени елит победителка отново стана Антония Григорова от «Вариант 5», следвана от състезателките на «Младост» Благоевград – Кристина Иванова и Лилиана Гоцева. При мъже елит победата за «Вариант 5» беше двойна, след като шампион стана Кирил Николов, а втори – Иван Сираков, тройката беше допълнена от представителя на Румъния – Йонут Зинка.

В третия състезателен ден отново се разпределяха точки за световната ранглиста в елитните групи, но този път на средна дистанция. Районът на състезанието беше край село Троица, в южната част на Шуменското плато. Интересният район и техничните маршрути бяха много добре оценени от участниците. Първите две места в мъжката елитна група се повториха и отново представителите на «Вариант 5» – Кирил Николов и Иван Сираков се качиха на двете най-високи стъпала от стълбичката. За третото място се пребори Ивайло Каменаров от «Компас Крос» Русе. При жените победителка стана Андра Анхел от Румъния, следвана от сестрите Андрея и Антоанета Дяксови от «НСА Сивен» София.

В последния ден дълги и тежки маршрути очакваха участниците в гората край село Момино. Въпреки умората след 3 поредни състезателни дни, надпреварата в елитните групи продължи до последния метър. Победители в елитните групи станаха отново Андра Анхел от Румъния и Кирил Николов от «Вариант 5». Стълбичките допълниха съответно Антоанета Дяксова от «НСА Сивен» и Антония Григорова от «Вариант 5» и Йонут Зинка от Румъния и Иван Сираков от «Вариант 5».

Място на стълбичката в други възрастови групи намериха и други представители на “Вариант 5” – младите Анжела Василева, Ренета Ненкова, Емили Александрова, Яна Илиева и Цвета Илиева, както и Радмила Сапунджиева, Катерина Бонева, Павлин Димитров, Валя Нанева, Момчил Костов и Красимир Ямболиев.

Заповядайте отново през 2017 година от 14 до 17 април на купа „Великден”!

За повече информация, резултати и снимки посетете страниците на състезанието и клуба:

Facebook – www.fb.com/velikdencup

Web – www.cup.variant5.org / www.variant5.org

Velikden Cup - kids
Velikden Cup – kids

One thought on “4 days orienteering holiday

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *