Най-голямото състезание в страната – купа „България“ се проведе през изминалия уикенд край гр. Ахтопол – от 1-ви до 3-ти юни. То беше предшествано и от двата старта за купа „Ахтопол“.

СКО „Вариант 5“ беше безспорно най-многобройният отбор, представен от 60 състезатели, в тридневните състезания за купа „България“. Част от групата пристигнаха по-рано в гр. Ахтопол, за да вземат участие и в предхождащите състезания.

Иван Сираков спечели купа „Ахтопол“ в елитната мъжка група, след като победи и в средната и в спринтовата дистанции. Съотборникът му във „Вариант 5“ Димитър Желязков пък записа две втори места и взе среброто в крайното класиране. Тройката в елита беше допълнена от Боян Софин от „НСА Сивен“ София. При 50-годишните Младен Джулиев записа 2-ро място в общото класиране. При 18 годишните момичета Мария Дерменджиева записа две втори места и остана със сребърното отличие в общото класиране след Ясна Петрова от „Истрос“ Русе. Третото място в тази възрастова група остана за представителка на националния отбор на Полша – Адриана Бийдерман. Ана Дерменджиева зае 3-то място в общото класиране за купа „Ахтопол“ при 40-годишните.

Първият старт от купа „България“ се проведе край село Варвара, където организаторите бяха подготвили типичен за района терен, но с участъци с доста камъни и скали. Вторият старт беше в близост до гр. Ахтопол и теренът беше близък до първия ден, докато в третия състезателен ден, където състезателите стартираха в преследване, организаторите бяха избрали по-различен тип район с финал на плажа на Синеморец.

Яна Илиева успя да спечели безапелационно купа „България“ при 14-годишните момичета, след като беше изключително стабилна и записа победа в първия етап, второ място във втория етап и даде второ време в преследването. Второто място в тази възрастова група остана за друга представителка на „Вариант 5“ – Емили Александрова. Тя записа второ време в първия етап, 5-то във втория и 3-то в преследването. Много силно представяне на момичетата и обещаващо бъдеще за тях!

Каката на Яна – Цвета Илиева се справи много добре с маршрутите при девойките до 20 години и зае 2-ро място в общото класиране, записвайки и най-добро време в преследването. Тя остана единствено зад Борислава Миткова от „Валди“ София.

Петранка Ангелова пък успя да запише поредна победа в купа „България“, при 40-годишните. Тя също беше безапелационна с най-добри времена във втори и трети ден.

При 12-годишните момчета Джан Ахмедов се справи отлично и записа второ място в първия етап, победа във втория етап и 3-то време в преследването, което му отреди бронзов медал за купа „България“ от 55 състезателя.

Джан Ахмедов с етапна победа и трето място в общото класиране за купа "България"
Джан Ахмедов с етапна победа и трето място в общото класиране за купа “България”

Калоян Петров, който е част от националния отбор за предстоящото Европейско първенство за юноши и девойки във Велико Търново, зае 3-то място в общото класиране за купа „България“ при 16-годишните. Той допусна някои грешки в първия етап и зае 5-то място, но с второ и трето място в следващите два старта успя да се пребори за бронзовия медал.

Петър Тодоров и Радмила Сапунджиева заеха 3-ти места в общото класиране за купа „България“ съответно при 40- и 45-годишните.

Етапна победа записа и Иван Сираков при мъже елит в първия старт. Той направи много силно бягане и във втория състезателен ден, но пропусната точка го лиши от възможността за крайна победа. Димитър Желязков, който също бяга в елита пък взе карта с друг маршрут и това го лиши от възможността да се бори за призово класиране.

Мария Дерменджиева също беше в много добри позиции за крайно отличие при 18-годишните но също допусна грешка, преминавайки през друга контролна точка, в пряка битка с национална състезателка на Полша. Мария също е част от националния отбор за Европейското първенство, което ще се проведе в края на месец Юни и началото на Юли.

СКО “Вариант 5” за поредна година спечели и отборната купа “Кольо Сидеров”, за която се смятаха резултатите от втори състезателен ден на купа “България”.

Пълни резултати може да намерите на сайта на БФО: http://orienteering.bg

Най-малките състезатели - бъдещето на ориентирането в България
Най-малките състезатели – бъдещето на ориентирането в България
Двойна победа при 14-годишните момичета за Вариант 5 – 1-во място за Яна Илиева и 2-ро за Емили Александрова
Петранка Ангелова с победа за купа "България"
Петранка Ангелова с победа за купа “България”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *