Купа „Великден“ 2023 премина успешно, с много забавления, незабравими преживявания и безброй победители! Благодарим на всички участници, страхотни сте!

Състезатели от 9 националности взеха участие в 4-дневните състезания за международната купа „Великден“ 2023 – от Румъния, Турция, Швейцария, Сърбия, Молдова, Украйна, Полша, Франция и България.

През първия ден от надпреварата състезателите бягаха Масов старт край с. Баячево, където състезателите трябваше да имат вяра в себе си и своите умения да се ориентират за успех. Най-бързи в елитните групи бяха Апостол Атанасов от Трапезица 1954 В.Търново, следван от Alexandru Blejdea и Tamas Bogya и двамата от Румъния. При жените победата беше поделена след жесток финален спринт от финиширалите рамо до рамо Кристина Иванова от Браун тим В.Търново и Andra Anghel от Румъния, третата позиция зае Валерия Димитрова също от Браун тим. При М12 А призьорите са Борис Иванов (Валди), Даниел Христов (Вариант 5) и Цветомир Бенков (Браун тим), а при Ж12 А – Наталия Трифонова (Валди), Жоана Стоянова (Туида) и Силвия Петрова (Хемус). Всички призьори бяха наградени от Мебел стил с комфортни възглавнички за път, а победителите получиха и брандирани чаши купа „Великден“.

Във втория състезателен ден борбата за наградите – екипи, от фирма Bryzos, се прехвърли в района на с. Пайдушко, където дългата дистанция беше предизвикателство за всички състезатели, с подобаващо тежки маршрути и голяма разлика в скоростта на придвижване в различните части на района. Най-бърз при мъжете в елита беше Иван Сираков (Вариант 5 Търговище), следван от Alexandru Blejdea и Tamas Bogya от Румъния. При жените победата отиде в Andra Anghel от Румъния, а Кристина Иванова (Браун тим) трябваше да се задоволи с втора позиция, трето място зае Ния Георгиева от Диана Ямбол. При М12 А най-бърз отново беше Борис Иванов от Валди, следван от съотборниците в Браун тим – Боян Чешмичков и Цветомир Бенков. При Ж12 А тройката се запази в същата последователност – Наталия Трифонова (Валди), Жоана Стоянова (Туида) и Силвия Петрова (Хемус). Всички призьори получиха брандиран екип от фирма Bryzos.

Събота вечер, както традицията повелява, танци, веселба и смях на ориентировачи огласяваха заведенията в Търговище. А в 00 ч беше ред на традиционната обиколка на църква със свещ в ръка за здраве по случай Воскресение Христово.

В неделя стартът на спринтовата дистанция в центъра на гр. Омуртаг беше забавен с 1 ч, за да се избегне дъждът, който се изсипваше напоително по обяд. Късметът обаче беше на наша страна и слънцето изгря преди първия старт, и всички състезатели се втурнаха из улиците на града необезпокоявани от времето. Бързи маршрути с някои вариантни отсечки решиха победителите. Най-бърз при мъжете отново беше Иван Сираков от Вариант 5 Търговище, следван от съотборниците в Компас-крос Русе – Ивайло Каменаров и Петър Борисов. При жените Andra Anghel от Румъния отново беше най-бърза, а нейни подгласнички бяха – Валерия Димитрова (Браун тим) и Лилиана Гоцева (Младост). При М12 А най-бърз беше Даниел Христов (Вариант 5), следван от Марк Стамов (Чумерна Твърдица) и Лъчезар Станимиров (Вариант 5), при Ж12 А – победата беше за Жоана Стоянова (Туида), следвана от Йоана Егова (Сини камъни) и Наталия Трифонова (Валди).

В последния ден от купа „Великден“ – средната дистанция – дъждът беше неизбежен и утежни още повече и без друго стръмния район край крепостта Мисионис. Иван Сираков грабна безапелационна трета поредна победа като изпревари с над 4 минути втория Tamas Bogya от Румъния и третия Теодор Йорданов (Компас-крос). При жените само 3 секунди отредиха победата за Кристина Иванова (Браун тим), с втората позиция трябваше да се задоволи Andra Anghel от Румъния, а третото място остана за състезателка от Молдова – Ana Marusceac. При М12 А най-бърз беше Цветомир Бенков (Браун тим), следван от Теодор Стефанов (Бегун) и Борис Иванов (Валди), при Ж12 А победителка стана Наталия Трифонова (Валди), следвана от Жоана  Стоянова (Туида) и Йоана Петкова (Валди).

Благодарности към всички участници, към всички спонсори и партньори, без вас това събитие нямаше да го има! Благодарим Ви и Ви очакваме и през 2024 – купа „Великден“ ще се проведе от 3-ти до 6-ти май!

Можете да се насладите на професионалните снимки от Свилена Димитрова и Владислав Русев, които заснеха емоцията и преживяванията по маршрута на много от вас:

Ден 1 – Владислав Русев

Ден 1 – Свилена Димитрова

Ден 2 – Владислав Русев

Ден 2 – Свилена Димитрова

Ден 3 – Владислав Русев

Ден 3 – Свилена Димитрова

Ден 4 – Владислав Русев