Завърши традиционния тренировъчен лагер в Швейцария, който беше и първо посещение на страната за повечето от групата. Получи се един много интересен лагер, предвид посещенията на множество местни забележителности, които разкриха културата и живота на швейцарците. Дълги походи в планината, перфектно организираните тренировки и състезания и разбира се, многото интересни райони направиха лагера едно невероятно и ползотворно изживяване за всички от групата.

Тридневното състезание в края на лагера – Aargauer 3-Tage-OL, бе поредното предизвикателство, което ни предложи страната. Първия ден беше спринт, като първата част от маршрутите беше горска, а втората – градска. Получи се много интересно състезание с множество близки точки и предразполагащо множество грешки.

Втория ден беше средна дистанция, разположена в близката до града гора – Rüsler Nord. Отново добра организация и много състезатели, желаещи да участват, направиха и този ден интересен.

Третия ден беше дълга дистанция, представляваща преследване от предните две дисциплини. Този ден маршрутите бяха тежки и разбира се технични за повечето от състезателите.

Благодарности към Марк Леттау, без който лагерът нямаше да бъде същият!

На провеждащото се във Франция Световно първенство по ориентиране нашият представител Иван Сираков се класира на 21во място на финала на Спринтовата дистанция. Останалите българи Ивайло Каменаров и Кирил Николов се класираха съответно 36ти и 46ти, а жените ни Илияна Шандуркова и Наталия Димитрова – 14та и 41ва.

Това беше исторически финал за България, след като на провелата се сутринта квалификация всички български състезатели успяха да се класират за финалното бягане следобед. Квалификацията беше организирана в Екс ле Ба, където теренът им предложи разнообразни предизвикателства – в началото маршрутът минава през стръмен парк, после преминава в лабиринти от зидове, тунели и улици, финиширайки на амфитеатъра в центъра на града.

Спринт финалът беше проведен в изключително техничния за ориентиране център на град Шамбери. Тунелите в центъра, както и парка в и до кметството в съчетание с многото хора по улиците бяха голямото предизвикателство. Иван Сираков стартира много добре своето бягане и с няколко малки грешки по време на целия маршрут успя да финишира на 21во място.

От 3ти до 16ти август Вариант5 ще проведе традиционния ежегоден лагер в района на Берн, Швейцария. 27 участника и 2 шофьора днес отпътуваха за “братската” страна. Първата вечер всички ще бъдат разпределени в различни швейцарски семейства, където да пренощуват. По този начин групата ще може да види и вникне в живота на швейцарците. По програма, за първи път, следва двудневен поход с нощувка в планината Кандерщад. Преспиването ще бъде в хижа Гастернтал.

След похода, лагерът продължава с четири тренировъчни дни в района на Берн и за финал, българската група ще участва в тридневното състезание Aargauer 3-Tage-OL.

Групата, която замина за лагера в Швейцария е съставена предимно от млади състезатели – тези, които са нашето бъдеще! 14 от тях са 12 годишни състезатели, 4 са 14 годишни, 3 са 16 годишни и 2 са 18 годишни. Само 4 от децата вече са били в Швейцария на такъв лагер, докато останалата част ще има тази възможност за първи път.

Междувременно Иван Сираков спечели елитния клас при мъжете на купа «Хемус», която се проведе в района на хижа Грамадлива на 31.юли, като остави зад себе си Кирил Николов и Ивайло Петров. Ден по-късно през хижа Грамадлива премина и друг състезател на Вариант 5 – Станислав Костадинов, който пък има смелостта да участва в прехода Ком-Емине!